Tek na smučeh: katero opremo potrebujete?


V zadnjih letih tek na smučeh postaja vse bolj priljubljena aktivnost, ki se jo lahko udeležujejo tudi tisti, ki sicer telesno niso tako dobro pripravljeni. Na sploh tovrstna zimska dejavnost ponuja izjemne prednosti. Ena od mnogih je denimo ta, da lahko s pomočjo takšne vadbe dovolj učinkovito razmigamo vse mišice.

In če si želimo, da je tek na smučeh čim bolj prijetna, udobna, učinkovita in varna aktivnost, si moramo zagotoviti primerno ter kakovostno opremo.

Nepogrešljiva oprema za tek na smučeh

Če se boste odločili za zimsko dejavnost tek na smučeh, si boste morali najprej priskrbeti nekaj najbolj osnovne opreme. To so:

·         tekaške smuči,

·         obutev za tek na smučeh,

·         palice za tek na smučeh,

·         oblačila,

·         dodatna oprema, na primer očala, kapa, rokavice.

Tek na smučeh: katero opremo potrebujete?

Za klasično tehniko teka je treba izbrati smuči, ki so nekje od 15 do 20 centimetrov daljše v primerjavi z našo višino. Če pa se odločimo za drsalno tehniko, je najbolje izbrati smuči, ki so v primerjavi z našo višino daljše nekje od 10 do 15 centimetrov.

Kakšni morajo biti čevlji za tek na smučeh?

Obutev je tudi pri tej vrsti zimske aktivnosti ena od najbolj pomembnih delov. Našemu stopalu namreč omogoča stabilnost, obenem učinkovito preprečuje poškodbe stopal pa tudi gležnjev. Priporoča se, da za takšno aktivnost izberemo nizke čevlje ali gležnarje, ki omogočajo povsem nemoteno gibanje ter varno premikanje.

Palice z dobrim oprijemom

Pri teku na smučeh imajo zelo pomembno vlogo tudi palice. Te omogočajo ravnotežje, učinkovitejše ter hitrejše premikanje. Če ste v tej panogi začetnik, je najbolje izbrati takšne palice, ki imajo kar se da dober oprijem. Tako vas z drsenjem ne bodo ovirale med samim premikanjem.

Tudi v mrazu boste lahko tek na smučeh opravljali več ur zapored, če si boste zagotovili primerna oblačila. Najpomembneje je, da so nepremočljiva, topla ter udobna.