Po kar nekaj letih sem se le odločil da si priskrbim zobni aparat


Že od kar so mi zrasli stalni zobje, se spomnim, da sem imel vedno težave z krivo rastjo zobovja. To pa mi je tudi zelo vplivalo na samozavest. Zato pa sem se čez nekaj let odločil, da se bom odpravil do ortodonta, ter se posvetoval z njim, da bi pridobil zobni aparat.

Zobnih aparatov pa je seveda več različnih, saj imamo tako stalni zobni aparat, katerega imamo vedno v ustih, kot tudi več vrst snemalnih zobnih aparatov, katere pa med hranjenjem damo ven iz ust. 

Ortodont pa mi je predlagal, glede na moje stanje rasti zobovja, snemalni zobni aparat. To pa me je po eni strani veselilo, saj se ukvarjam s športom in sicer z boksom. V kolikor bi imel stalni zobni aparat, bi ga moral zavrniti, saj bi mi to onemogočilo nadaljnje treninge za nekaj let, kar pa si nisem moral privoščiti.

Po kar nekaj letih sem se le odločil da si priskrbim zobni aparat

Ko pa sem torej pridobil snemalni zobni aparat, sem ga prvi teden moral nositi samo podnevi. Nato, ko pa se mi je čeljust malo privadila na občutek, pa sem ga začel nositi še ponoči. Vsako jutro in pa vsak večer pa sem moral umiti zobni aparat, tako kot usta, kar s ščetko. Prav tako je bila higiena ust zelo pomembna, saj sem si po vsakem obroku moral umiti zobe, predno sem si spet nadel zobni aparat, katerega pa sem torej moral sneti, ko sem kaj jedel.

Še ena prednost, ki je prišla s snemalnim zobnim aparatom, pa je ta, da mi je ta zobni aparat omogočal, da sem še vedno jedel karkoli. V kolikor bi imel stalnega, bi se moral izogibati trde hrane, kar pa bi bilo zelo težko zame.

Tako pa se sedaj le še enkrat do dvakrat na mesec oglasim pri ortodontu, kjer mi ta preveri ravnanje zob, ter mi tudi malo zategne zobni aparat, da se lahko zobje normalno ravnajo naprej.