Ali ste vedeli, da vnetje maternice lahko prizadene različna območja notranjih reproduktivnih organov?


V medicinskem jeziku končnica – itis kaže na vnetni proces v organizmu. Pri ženskah se vnetja najpogosteje pojavljajo na rodilih in spolovilih. Mlade ženske lahko prizadene tudi vnetje maternice, znano tudi kot cervicitis, endometritis ali miometritis.

Poleg materničnega vratu vnetje maternice lahko prizadene tudi sluznico maternice ali celo notranjo oblogo maternice. Cervicitis označujejo takrat, ko je vnetje lokalizirano v materničnem vratu, endometritis se omeni, če je prizadeta sluznica maternice in miometritis v primerih, ko se vnetje manifestira v mišicah.

 

Če se vnetje maternice ne zdravi, nastopijo težave tudi drugje

Vnetje lahko na notranjih reproduktivnih organih prizadene različna območja, zlasti maternico. Med bakterijske povzročitelje vnetja maternice spadajo tako imenovani klamidija, gonokokni, strepto- in stafilokokni sevi ter bakterija Escherichia coli ali mikoplazma.

Največ primerov vnetja se pojavlja akutno, lahko pa se bolezen razvije v kronično stanje, kar pomeni, da se težave pogosto pojavljajo. Najpogosteje se vnetje maternice se zdravi z ustreznim zdravljenjem brez zapletov ali posledičnih okvar. Če se vnetje ne zdravi, lahko med drugim povzroči tudi vnetje jajčnikov, v najslabšem primeru postane kronično in s tem vpliva na plodnost.

Ali ste vedeli, da vnetje maternice lahko prizadene različna območja notranjih reproduktivnih organov?

 

 Najpogostejši simptomi vnetja maternice

Okužba pogosto izvira iz vagine, ki je v primeru vnetja lahko srbeča in boleča. Simptomi za vnetje maternice so različni in odvisni od predela maternice, ki je prizadet. Če je vnetje le na materničnem vratu, potem se pojavijo blagi simptomi, kot so povečan izcedek, belo-rumeno ali gnojno odvajanje tekočine, ki ima neprijeten vonj.

V kolikor se pojavijo bolečine v spodnjem delu trebuha in občutljivost v maternici, potem se je verjetno vnela sluznica v maternici in maternične mišice. Tu je vnetje maternice bolj boleče in potrebno je zdravljenje s protibolečinskimi tabletami. Možne so menstrualne motnje in nelagodje pri uriniranju v obliki pekočega občutka ter stalni potrebi na vodo.